Support

Wat kost Azure?

In ons vorige blog vergeleken we water uit de kraan betalen aan het waterbedrijf met zelf een waterput slaan en iemand in dienst nemen om dit goed te onderhouden en het water ook uit de kraan te krijgen. Het credo van Microsoft Azure is om niet vooraf te investeren maar juist alleen te betalen voor gebruik, net als water uit de kraan.

De kosten van Azure als parkeerapp

Het betalen voor gebruik kunnen we ook vergelijken met parkeerkosten. Wie kent het niet dat je in een parkeergarage het volle uur moet betalen terwijl je misschien maar 10 minuten hebt geparkeerd? Je betaalt dus 50 minuten te veel terwijl je geen gebruik hebt gemaakt van die parkeerplaats, je bent immers alweer aan het rijden. Een relatief hoge investering vooraf die je uiteindelijk dus helemaal niet volledig hebt benut! En toen waren daar opeens de parkeerapps, zoals Yellowbrick, ParkMobile en Parkline. Ineens kon je per minuut voor je parkeerplaats betalen in plaats van per uur. Je kreeg zelfs herinneringen dat je al een half uur ergens geparkeerd stond en na een uur weer een herinnering. Zo zien wij Azure ook in vergelijking met IT-systemen zelf op locatie hebben staan. Stel dat je servers en werkplekken koopt of leaset met een looptijd van bijvoorbeeld 3 jaar. Als je tijdens die 3 jaar minder server capaciteit nodig blijkt te hebben dan je hebt gekocht (je hebt de parkeerplaats geen uur nodig, maar misschien maar een half uur), zit je toch 3 jaar aan de capaciteit vast. Als je tijdens die 3 jaar ineens meer capaciteit nodig blijkt te hebben, betekent dit vaak een extra server kopen/leasen en weer een nieuwe looptijd van 3 jaar (je parkeert 1,5 uur maar betaalt 2 uur).

In Azure betaal je precies voor wat je hebt gebruikt en krijg je zelfs herinneringen en meldingen wanneer je bijvoorbeeld naar een kleinere server kan overstappen of als je van 2 naar 1 server kunt overschakelen. Deze adviezen zijn ingebouwd in het Azure platform, net als de parkeerapp die je waarschuwt dat je ergens al lang geparkeerd staat.

De kosten van Azure als gedeelde parkeerplaats

Als we de analogie met parkeerplaatsen door trekken naar een bedrijf in een gezamenlijk pand die per parkeerplaats een bepaald bedrag moet betalen aan de eigenaar, dan zal dit bedrijf dat zo flexibel mogelijk willen doen. Stel dat er gemiddeld 5 parkeerplaatsen nodig zijn voor de medewerkers per dag maar dat het op sommige dagen een stuk drukker is en er dan bijvoorbeeld wel 20 parkeerplaatsen nodig zijn. Hoe gaat dit bedrijf dat oplossen? Als ze standaard 20 parkeerplaatsen afnemen van de eigenaar dan staan misschien wel 80% van de tijd 15 parkeerplaatsen leeg en is het dus een hele dure oplossing. Als ze maar 5 plaatsen afnemen dan moeten ze op de drukke dagen 15 medewerkers teleurstellen en moeten die ergens anders parkeren. Het bedrijf zou het liefst willen betalen voor wat ze gebruiken en niet voor overcapaciteit van parkeerplaatsen. In Azure is dit mogelijk, want je betaalt precies voor wat je gebruikt. Zelfs per minuut en je kan opschalen en afschalen als dat nodig is! Stel dat je voor 80% van de tijd maar 1 server nodig hebt maar tijdens piekdagen of piekseizoenen misschien wel 3 servers, dan betaal je die 2 extra servers alleen maar op die piekdagen of tijdens die piekseizoenen. Als je terugkijkt naar die parkeerplaatsen dan staan deze na kantoortijd altijd leeg. Zowel de eigenaar van het pand kan er dan niets aan verdienen en het bedrijf die ze afneemt gebruikt ze niet. Maar ze worden wel voor 100% doorbelast aan dit bedrijf. Hoe mooi zou het zijn als deze parkeerplaats alleen maar werd doorbelast als de parkeerplaats bezet was?

Dit is in Azure ook mogelijk. Stel dat je na kantoortijd een server veel minder of zelfs helemaal niet gebruikt? Dan kan je deze server (automatisch) bijvoorbeeld van 10 uur ’s avonds tot 6 uur ’s ochtends uitzetten en betaal je alleen voor de opslag (data) van deze server, maar niet voor de rest. Dit betekent dat je in dit geval maar 16 uur voor de server hoeft te betalen in plaats van de gebruikelijke 24 uur!  Dit scheelt dus 33% aan serverkosten. Zo flexibel is Azure. Je kunt opschalen als dat nodig is en afschalen als dat kan en zelfs servers (tijdelijk) uitschakelen. Je betaalt alleen voor wanneer je ze gebruikt, per minuut!

Is Azure duurder dan mijn huidige IT?

Vaak wordt ons gevraagd om een kostenvergelijking te maken tussen de huidige IT en de kosten in Azure. Wanneer we deze berekening maken dan vragen we wel om álle kosten mee te nemen in de vergelijking, de zogenaamde Total Cost of Ownership. In de berekening van de huidige IT-kosten worden vaak een aantal zaken vergeten, zoals het stroomverbruik van de server, de kosten voor de koeling, de kosten voor de serverruimte, de afschrijving van de IT-systemen, de kosten van het netwerk en de kosten van de fysieke en server beveiliging (aan de beveiliging van Azure datacenters kan trouwens geen enkel bedrijf tippen!). Deze zaken zijn vaak verborgen in facilitaire kosten en worden niet gezien als IT kosten of zijn niet zo makkelijk inzichtelijk. Wanneer deze allemaal worden meegenomen en de mogelijkheden van Azure worden benut dan gaat dit zeker voordelen opleveren. Zowel financieel als in flexibiliteit en schaling. Dit wordt ook in onderzoek bevestigd waarin zelfs wordt aangegeven dat in 90% van de gevallen Azure goedkoper is. Als de mogelijkheden van Azure worden benut. Je moet dus slim gebruik maken van de mogelijkheden die het Azure platform je biedt en dat vraagt vaak om specialistische kennis. Je moet de mogelijkheden weten en de kneepjes van het vak beheersen. En dat is precies waar we als Sirrus sterk in zijn! Dat komen we als Microsoft Gold Partner graag bewijzen.

Ook benieuwd naar wat Azure voor jou oplevert? Neem dan contact met ons op en ontdek wat een managed service provider voor jouw bedrijf kan betekenen!

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Bekijk het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden van Google.

Werken in de Cloud…

Je hoort er als ondernemer veel van. Weet jij eigenlijk wat het precies betekent? Nog niet? Doe dan de test en binnen 2 minuten weet je of jouw bedrijf profiteert van de Cloud!

Corno managed service provider

Naar de test