Support

Hoe bespaar ik kosten met Azure?

In één van onze vorige blogs hebben we uitgelegd dat Azure in 90% van de gevallen goedkoper is dan een eigen datacenter. Maar wat nou als je al op Azure zit en je ziet je rekening alleen maar stijgen? Dan is het tijd om zaken slimmer en efficiënter in te richten. De eerste klant die niet kon besparen moeten wij nog tegenkomen! Graag vertellen we je meer over een aantal maatregelen die je kunt nemen. We geven je 5 tips waar jij van profiteert als je kiest voor een goede managed service provider.

Betalen naar gebruik

Voor elk onderdeel van Azure staat een bepaalde prijs per eenheid. Dat wil zeggen dat je voor een virtuele machine van een bepaalde grootte een bepaald bedrag betaalt per minuut dat hij aanstaat. Voor opslag is dat een prijs per gigabyte (GB) en voor netwerk verkeer betaal je ook een bepaald bedrag per eenheid. Dit lijkt vrij statisch, maar hier zijn toch slimme toepassingen in te bedenken.

Workloads uitzetten

’s Nachts en in het weekend kunnen resources worden uitgezet die niet gebruikt worden. Stel je hebt een webshop. Voor die webshop draaien gedurende de dag drie servers omdat er veel bezoekers zijn. Alleen tussen 00:00 en 05:00 uur zijn er nauwelijks bezoekers. Binnen Azure zijn er dan een aantal relatief eenvoudige opties om twee van de drie servers uit te zetten in de daluren. In Azure betaal je per minuut dat iets aanstaat. Alles wat (tijdelijk) uit staat maakt dus geen onnodige kosten. In dit voorbeeld gaat het om 5 uur per dag. Dat is een besparing van ruim 20%.

Licenties hergebruiken

Als je reeds licenties hebt voor on-premises Microsoft Windows- of Microsoft SQL-servers, en je migreert naar de cloud, dan kun je die licenties inbrengen. Omdat een licentie standaard in de prijs van Windows servers op Azure is verwerkt krijg je ongeveer 40% korting op de hosting kosten als je al eerder gekochte licenties meeneemt. De voorwaarde hierbij is dat je beschikt over een zogenaamde Software Assurance.

Reserveren

Het is ook mogelijk om gebruik te maken van de Azure Reserved Instances (RI) optie. Dit kan ook een forse kostenbesparing opleveren. Hiermee geef je vooraf aan hoeveel virtuele machines je in Azure af gaat nemen in een periode van één of drie jaar. Goed inschatten is dus wel belangrijk om goedkoper uit te zijn. Het inbrengen van je eigen licenties in combinatie met RI kan zorgen voor een kostenbesparing van bijna 80% ten opzichte van de list prijzen.

Juiste grootte

Statistisch gezien is het zo dat alle servers 20% meer resources toegewezen hebben gekregen dan nodig. Een beheerder wil zijn werk goed doen en zorgen dat de gebruikers van de ICT dienst geen performance problemen hebben. Daarom stopt hij graag wat extra processor kracht en geheugen in de omgeving.

Voor ons als Microsoft Gold Partner is het eenvoudig om Azure op- en af te schalen. Wil je meer CPU? Prima. Wil je minder? Ook prima. Er zijn erg veel verschillende templates die gebruikt kunnen worden. Zowel voor virtuele machines als voor databases en websites. In deze templates staat gedefinieerd hoeveel processor kracht (CPU) en geheugen (memory) toegewezen wordt. Ook verschilt de onderliggende hardware in het datacenter. Zo zijn er templates die gemaakt zijn voor CPU intensieve applicaties, voor memory intensieve applicaties en zelfs mogelijkheden om met een grafische kaart aan de gang te gaan.

Er zijn ruim 100 verschillende keuzes die gemaakt kunnen worden. En dat kan een beheerder onmogelijk zelf goed in de gaten houden. Azure helpt je hier een handje bij met een gratis advies tool. De mogelijkheden hiervan zijn echter wel beperkt. In de Managed Azure dienst van Sirrus maken we gebruik van geavanceerde algoritmes die op elk moment controleren welke template het beste past. Als een machine om welke reden dan ook ’s nachts niet uit kan, waarom zou je er dan bijvoorbeeld niet minder geheugen in stoppen en zodoende minder betalen?

PaaS in plaats van IaaS

Wat opvalt in het algemeen is dat er op het gebied van virtuele machines binnen Azure meer ‘knoppen’ zijn om aan te draaien dan bij andere diensten op het Azure platform. Hierbij is het goed om jezelf vóór een migratie naar de cloud de vraag te stellen of je überhaupt wel virtuele machines wilt afnemen in de cloud. Gebruik van platformdiensten (PaaS) kan namelijk veel efficiënter zijn dan het afnemen van cloud infrastructuur (IaaS).

Waarom? Omdat je bij PaaS vrijwel geen beheer meer hebt. Binnen IaaS kun je bijvoorbeeld een virtuele machine afnemen met het Windows Server besturingssysteem. Hierop installeer je de applicatie Microsoft SQL. Daarbinnen maak je een database aan. Hierdoor ben je verantwoordelijk voor het beheer van Windows en van de applicatie. Denk bijvoorbeeld aan updates, back-up, incidenten oplossen, monitoring, enzovoorts. Bij het gebruik van PaaS neem je alleen een database af. Over de server zelf en Microsoft SQL hoef je niet meer na te denken. Dat regelt Microsoft allemaal voor je. Je kunt hier dus erg veel besparen als we het hebben over de beheerskosten.

In een notendop…

Alles bij elkaar zijn er dus best wat opties die je kunt inzetten. Dit vraagt om kennis en de juiste tools. Sirrus helpt je graag met het maken van de juiste keuzes. Niets is zo vervelend als door onwetendheid keuzes te maken die zowel qua prijs als qua techniek nadelig uitpakken. Ook weten hoe we dit voor jou kunnen doen? Maak dan een afspraak met ons!

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Bekijk het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden van Google.

Werken in de Cloud…

Je hoort er als ondernemer veel van. Weet jij eigenlijk wat het precies betekent? Nog niet? Doe dan de test en binnen 2 minuten weet je of jouw bedrijf profiteert van de Cloud!

Corno managed service provider

Naar de test