Support

Beheer van Azure

Naar Azure voor minimaal beheer

Een van de redenen voor bedrijven om naar Azure toe te gaan is dat het zelf beheren van de infrastructuur lastig goed in te richten is. Zeker bij wat kleinere bedrijven is het in dienst nemen en hebben van een aantal beheerders een grote belasting. Los van het feit dat deze beheerders ook moeten worden gevonden en getraind. Dan maar naar Azure, dan hebben we dat probleem meteen ook opgelost!

Klinkt goed, maar is het zo simpel en zo zwart-wit? Zoals zo vaak ligt het uiteraard wat genuanceerder en is het antwoord ook hier: het hangt er vanaf.

Beheer op verschillende niveaus

Beheer is er in verschillende lagen. Van functioneel applicatiebeheer, technisch applicatiebeheer naar data(base) beheer, systeembeheer, werkplekbeheer, netwerkbeheer en allerlei variaties daarop. In de eerste blog van deze serie hebben we Azure beschreven als “some else’s computer”, waar bovenop allerlei diensten door Microsoft gebouwd en aangeboden worden. En ook dit weer in lagen, van IaaS via PaaS naar SaaS. Diensten die allemaal een verschillende mate van beheer vereisen.

Er zijn op dit moment 241 services beschikbaar in Azure, verdeeld over 21 categorie├źn. Het gaat te ver om het beheer van al die services te beschrijven, dus kiezen we er een aantal veel gebruikte uit. Laten we eens wat scenario’s bekijken:

Scenario’s met gevolgen voor beheer

  1. het gebruik van Azure om af te komen van je fysieke servers en het beheer van je eigen virtualisatie platform (IaaS).

We hebben het dan over Infrastucture as a Service (IaaS). Hierbij komen jouw virtuele machines te draaien op de hardware van Microsoft. De computer en onderliggende infrastuctuur is van Microsoft, maar de virtuele machines en alles wat daarop draait blijft van jezelf. Het is je eigen verantwoording om dit te beheren! Daarnaast moet je op een of andere manier bij die machines komen. Daarmee blijft ook de netwerkinfrastructuur die nodig is om te verbinden met Azure je eigen verantwoordelijkheid.

Welke mate van beheer zit hier dan in? Nou, best veel:

  • Netwerkbeheer om de infrastructuur die nodig is om Azure te bereiken te beheren.
  • Systeembeheer om de virtuele machines te beheren, monitoren, patchen etc.
  • Als een of meerdere servers een database bevatten, ook Databasebeheer.
  • Er draaien ongetwijfeld applicaties op de servers, dus ook Technisch en Functioneel applicatiebeheer.

Waar het op neer komt is dat je het beheer van je fysieke machines kwijt bent. Alle andere vormen van beheer zijn echter gebleven. De netwerkinfrastuctuur is wellicht zelfs complexer geworden omdat er nu ineens allerlei netwerkbeheer in Azure bij is gekomen! O ja, een vorm van beheer die je wellicht eerder niet had is enorm belangrijk geworden: Kostenbeheer! Als je eigen servers dag en nacht draaien dan kost dat wat extra stroom en koeling, maar de levensduur van de hardware wordt verlengd als je ze niet iedere keer uit en aan zet. In Azure is dat anders, draaiende virtuele servers gebruiken resources en kosten dus geld. Het kan enorm besparen om servers die je niet gebruikt uit te zetten (bijvoorbeeld buiten kantoortijd of in het weekend) of om het aantal servers terug te schalen bij minder gebruik.

  1. Het gebruik van Azure om je webservers in te draaien (PaaS).

Dit is een scenario waarbij het potentieel van Azure optimaal gebruikt kan worden als je het goed inricht. Als je gebruik maakt van Azure WebApps in plaats van een hele LAMP server op te tuigen (Linux, Apache, MySQL en PHP) waarbij alle onderdelen beheerd moeten worden kan het overall beheer een stuk eenvoudiger worden. Dit vereist echter wel een andere manier van implementatie en dus kennis. Je webserver ga je dan als een applicatie beheren met technisch en functioneel beheer. Alle andere beheercomponenten vallen weg omdat Microsoft dat voor je doet.

Natuurlijk is de internetkoppeling van Azure goed, dus het plaatsen van een webserver in Azure kan grote voordelen voor snelheid hebben, maar ook de schalingsmogelijkheden van Azure met loadbalancing mogelijkheden en het schalen van de resources aan de achterkant. Ook hier moet er weer goed op het kostenbeheer stuk gelet worden, zorg dat je niet meer hebt draaien dan je nodig hebt, want daar betaal je voor. In dit scenario kan de beheerslast verminderd worden maar, zoals aangegeven, vereist dit wel nieuwe kennis en een andere manier van beheer.

  1. Werkplekken in Azure (DaaS).

Een van de mogelijkheden die Azure biedt is het aanbieden van werkplekken. Virtuele werkplekken uiteraard die voor test, voor specifieke applicaties, voor ontwikkelaars, voor Bring Your Own Device (BYOD) scenario’s maar zeker ook voor MKB toepassingen gemaakt kunnen worden. Met de komst van de Windows Virtual Desktop (WVD) is het aantal toepassingen nog groter geworden. Dit is een dienst waarbij een speciale multi-user Windows 10 versie aangeboden wordt waar de hele Office 365 suite, inclusief Onedrive, heel goed op draait en die licentietechnisch ook nog eens erg aantrekkelijk kan zijn.

Wat betekent dit dan voor beheer? Als je werkplekken in Azure volledige functionaleit bieden dan kan het beheer van de devices die nodig zijn om verbinding te maken naar die virtuele werkplekken eenvoudiger worden, het zijn een soort “thin clients” geworden. Ook in dit scenario geldt wel dat de bedrijfsapplicaties die je op de virtuele werkplekken laat draaien wel beheerd moeten worden! En ook in dit scenario is het kostenbeheer belangrijk.

Minimaal beheer

Wanneer heb je minimaal beheer bij gebruik van de cloud? Bij het afnemen van SaaS applicaties. Het hele technisch beheer, inclusief technisch applicatiebeheer, wordt dan door de SaaS leverancier gedaan. Functioneel applicatiebeheer blijft altijd je eigen verantwoordelijkheid.

Azure optimaal gebruiken en het beheer goed inrichten gaat niet vanzelf. De ontwikkelingen gaan zo snel dat er steeds diensten bijkomen die er voor zorgen dat je inrichting en beheer toch weer anders kan.

Zelf doen of uitbesteden

Ook bij klassieke infrastructuur besteden bedrijven het beheer vaak uit aan bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn zodat ze zich kunnen richten op hun core-business. Uiteindelijk is dat met Cloud niet anders. Het leveren van beheerdiensten zowel lokaal als in de Cloud zorgt ervoor dat bedrijven continu optimaal gebruik kunnen maken van de Cloud en zich zo min mogelijk bezig hoeven te houden met het beheren hiervan. Kies daarom voor een Microsoft Gold Partner die jouw bedrijf verder helpt.

Sirrus zegt het zo:

Samen richten we een toekomstbestendige IT-platform in. Zo helpen wij jouw organisatie door middel van onze Managed Cloud Services naar boven te klauteren met een best-fit cloudoplossing.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Bekijk het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden van Google.