Support

Wat is Azure?

Misschien heb je ze wel eens gezien, de mokken, stickers of T-shirts met daarop de tekst:

“There is no Cloud, It’s just someone else’s computer”

Bij het onderwerp “Wat is Azure?” is één van de eerste dingen waaraan gedacht wordt: Azure is de verzamelnaam van diensten die Microsoft vanuit hun datacentra aanbiedt aan bijvoorbeeld Sirrus, een managed service provider. De Microsoft Cloud. Oftewel, Microsoft heeft een aantal (54) grote datacentra wereldwijd gebouwd die allemaal hetzelfde zijn ingericht, dezelfde mogelijkheden bieden en met elkaar verbonden zijn. Die datacentra kan je bereiken via het internet of door een directe koppeling (inderdaad, met een van die datacentra).

Verleden

Even een stap terug – wat is/was het doel van een eigen datacenter/computerruimte ook alweer? In de basis het leveren van IT diensten zodat je bedrijf kan doen waar het voor bedoeld is. Of jouw bedrijf nu auto’s repareert, verzekeringen verkoopt of schepen bouwt. Of je nu in de retail, horeca, IT of professionele diensten actief bent. Applicaties zijn ondersteunend en inmiddels vaak essentieel voor je bedrijfsvoering.

Ik ben nu 47 en heb nog meegemaakt dat “servers” ergens onder het bureau stonden. Dat er speciale werkstations met dongles stonden om autocad op te doen, dat leveranciers hun eigen “terminals” kwamen plaatsen voor hele specifieke toepassingen. De tijd dat applicaties ondersteunend aan het primaire bedrijfsproces hard gekoppeld waren aan één bepaalde plek, aan één bepaalde machine. Niet heel handig en al helemaal niet flexibel. Als er één PC stukgaat stopt gelijk een deel van je bedrijf. Daarnaast vooral lastig schaalbaar en had iedere machine in het bedrijf zijn eigen behandeling nodig. We behandelden die machines als huisdieren, ieder met zijn eigen karakter en eigenaardigheden.

Heden

We spelen vooruit naar anno nu. Naar servers in een aparte ruimte, met noodstroom, koeling, eventueel gekoppeld aan nog zo’n ruimte voor het vergroten van de beschikbaarheid. Alle PC’s bij voorkeur hetzelfde en applicaties beschikbaar gesteld op basis van de gebruiker en zijn rol. Nieuwe virtuele servers uitgerold in een paar uur tijd, nieuwe PC’s voor medewerkers in een paar uur tijd ingespoeld en geplaatst. Zo veel mogelijk gestandaardiseerd en geautomatiseerd.

IT en bedrijf gaan hand in hand. Het bedrijf heeft een bepaalde infrastructuur, servers, ontwikkelomgeving, dataopslag en/of applicatie(s) nodig om het werk te doen wat ze willen doen. IT moet dit zo snel en betrouwbaar mogelijk leveren tegen een prijs die te verantwoorden is. Vanuit het eigen datacenter leveren we dus al Infrastructure-as-a-Service (IaaS) diensten (virtuele servers met bijbehorende netwerkkoppelingen en configuratie), Platform-as-a-Service (PaaS) diensten, bijvoorbeeld een database waar een applicatie gebruik van kan maken en ook Software-as-a-Service (SaaS) diensten in de vorm van bedrijfsapplicaties die beschikbaar gesteld worden, bijvoorbeeld via een terminal server of via Citrix.

Wat is Azure?

Wat is dan de Cloud en met name Microsoft Azure? Een datacenter in het kwadraat, maximaal geautomatiseerd en gestandaardiseerd waarop verschillende diensten geleverd worden die zo standaard mogelijk zijn zodat zoveel mogelijk klanten hiervan gebruik kunnen maken. In die standaardisatie is meegenomen dat er kleine en grote klanten zijn, dat er op- en afgeschaald kan worden en dat dit op verschillende manieren kan. Denk aan steeds meer SaaS-applicaties en PaaS-diensten (waaronder WebApps) in plaats van een hele server met daarop een webserver en allerlei configuraties. Alleen de voorkant dus, een webserver die je zelf kan instellen en gebruiken zonder je druk te hoeven maken om de server, storage of het netwerk. Ook steeds meer IaaS-diensten zoals virtuele servers, server OS’en (voor-geconfigureerd, met een paar klikken uit te rollen) en container servers om je modern gebouwde applicaties op te laten draaien.

Het beheer van die datacentra van Microsoft wordt uiteraard door Microsoft zelf gedaan. Stroom, koeling, netwerk, hardware, onderhoud, het up-to-date houden van allerlei software (in ieder geval voor de SaaS en PaaS diensten). Hier betaal je, net zoals het “draaien” van je eigen datacenter, natuurlijk gewoon de kosten voor. Het mooie aan clouddiensten is dat je als bedrijf geen hoge investeringen vooraf hoeft te doen in hardware (Capital Expenditures, Capex) maar dit juist as-a-service tegen het actuele verbruik maandelijks betaalt (Operating Expenses, Opex). Zie het als een soort nutsvoorziening: gunstig voor de cashflow en je betaalt nooit teveel.

Naast applicaties die op eigen hardware draaien zijn er steeds meer bedrijven die verschillende applicaties afnemen direct via internet. Web-based applicaties als internet bankieren, sales applicaties, helpdesk tooling etc. Deze applicaties leveren diensten naast de diensten die de eigen omgeving biedt. Zo kan het ook met het afnemen van diensten van een cloudleverancier, die kunnen vaak prima draaien naast de diensten die je zelf al hebt, tijdelijk of voor langere tijd. Zo zijn Office 365 en Dynamics bijvoorbeeld SaaS-diensten van Microsoft die in Azure draaien en er komen ook steeds meer diensten bij om werkplekfunctionaliteit meer en meer vanuit Azure af te nemen (bijvoorbeeld Windows Virtual Desktop). Wellicht nog meer reden om bij nieuwe functionaliteiten of bij upgrades naar nieuwe versies eens naar Azure te kijken. Dat levert een Microsoft Gold Partner je op.

Azure, just someone else’s computer, waar we met de hele wereld gebruik van mogen maken!

Iedereen die eigen hardware en servers heeft kan zich wel bedenken wat het voordeel is als je dat niet meer allemaal zelf hoeft te doen. In deze serie blogs gaan we daar vanuit Sirrus ook nog invulling aan geven. Volg Sirrus dus op LinkedIn, schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Dit artikel is geschreven door Taco Hettema. Directeur opleidingen bij Didacticum, de moederorganisatie van Sirrus.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Bekijk het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden van Google.

Werken in de Cloud…

Je hoort er als ondernemer veel van. Weet jij eigenlijk wat het precies betekent? Nog niet? Doe dan de test en binnen 2 minuten weet je of jouw bedrijf profiteert van de Cloud!

Corno managed service provider

Naar de test