Support

Waarom Azure?

Cloud is een model, geen plaats

In onze vorige blog hebben we geschetst wat Cloud en Microsoft Azure eigenlijk zijn. De Cloud is geen plaats, maar een model. Een servicemodel waarbij vanuit een groot datacenter allerlei diensten geboden worden, van “klassieke” virtuele machines, tot platform- en softwarediensten waarbij je bijvoorbeeld een webserver als dienst kan afnemen. Dit alles zonder je druk te hoeven maken over de onderliggende infrastructuur, over het Operating System (OS) en over de webservice(s) er bovenop.  Door wat parameters in te vullen, waaronder je creditcardgegevens ;-), heb je al een draaiende website!

IT als nutsvoorziening

Waarom dan Cloud diensten als Azure afnemen bij een managed service provider? Als je IT diensten als een nutsvoorziening ziet zou je de vergelijking kunnen maken met water uit de kraan. Je zou natuurlijk zelf een waterput kunnen slaan en met een emmer water gaan putten, maar hoe fijn is het dat je dit kan laten leveren door een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is? Een waterleverancier met een hele infrastructuur erachter, die jou allerlei garanties biedt en je een vast bedrag per maand factureert voor het de aansluiting en het actuele gebruik. Hetzelfde geldt voor het Cloud model, alleen dan voor je IT infrastructuur en software in plaats van je glaasje water. Topmodel, toch?

Cloud voor standaard diensten

Daar zit wat ons betreft ook het antwoord op de vraag: waarom Microsoft Azure voor het afnemen van standaard diensten? Als je producten en diensten aan je klanten kunt leveren en uitbreiden door hiervoor standaard Cloud diensten in te kopen en daar bovenop te bouwen, dan is de Cloud een heel goed model. Standaard inkopen en dat als basis gebruiken voor gespecialiseerde diensten dus.

Niet vooraf investeren maar betalen voor gebruik

Als je servers afgeschreven zijn kan je natuurlijk nieuwe kopen (wellicht zelfs “hyperconverged”) en die zelf installeren, configureren, beheren en monitoren. Daarna natuurlijk regelmatig patchen, zorgen voor goede antivirus en antimalware bescherming, back-ups maken (en de restore controleren), etc. Maar wat als je die investering nu eens niet hoeft te doen en in plaats van je diensten helemaal zelf te bouwen je ze afneemt uit de Cloud? Dat scheelt gelijk in je directe uitgaven en daarmee in je afschrijving(en). Als je het goed doet bespaar je ook op beheer en is het wellicht zelfs veiliger dan het allemaal zelf doen. Is de Cloud dan goedkoper dan het zelf doen? Niet per se. Een eigen waterput is waarschijnlijk goedkoper dan een abonnement bij een waterleverancier maar je moet die put wel zelf slaan, opereren, onderhouden en er eventueel je eigen waternet op aansluiten. Als je dan ook nog iemand in dienst moet nemen om dat onderhoud te doen is het wellicht toch goedkoper om water als dienst af te gaan nemen.

 

Security

Door software of platform diensten af te nemen hoef je je niet druk te maken over de lagen die daaronder zitten om deze diensten mogelijk te maken. Je hebt dus geen zorgen meer over zaken als patching van het OS, virus scanners, default instellingen en wachtwoorden. Dat wordt door de beheerders van de Cloud dienst gedaan. Microsoft Azure is de Cloud met de meeste Security certificeringen. Zeker in combinatie met Office 365 kan het heel aantrekkelijk zijn om de risico’s omtrent beveiliging te verminderen door Cloud diensten te gaan gebruiken.

Beschikbaarheid

Microsoft heeft nu 54 grote datacentra die wereldwijd diensten leveren. Deze centra worden in paren opgeleverd zodat je optimaal beschikbaarheid kan instellen voor de diensten die je afneemt. Dat gaat overigens niet vanzelf. Als je in Azure een virtuele machine afneemt en daar een applicatie op laat draaien dan is die niet ineens “high available” geworden, maar het is wel een stuk eenvoudiger geworden om diensten te bouwen die niet meer afhankelijk zijn van één server of één datacenter. Bijvoorbeeld met loadbalancing diensten en het plaatsen van webservices op verschillende datacentra.

Up-to-date

Iedere zes weken komen er nieuwe functionaliteiten bij in Azure en Office 365. Continu worden er onderdelen vernieuwd en opnieuw uitgerold om altijd up-to-date te zijn. De Cloud zorgt dus ook voor een omgeving die modern is, state-of-the-art zelfs. Altijd up-to-date dus. Heb je in Azure dan helemaal geen beheerslast meer? Dat ligt er maar net aan. Als je zelf je Virtuele Machines uitrolt dan ben je nog steeds zelf verantwoordelijk voor het beheren en het patchen hiervan. Neem je platformdiensten af zoals een webservice of een database? Dan regelt Microsoft het beheer voor je.

Dus waarom Azure (en Office 365)

De combinatie van Azure en Office 365 diensten zorgt ervoor dat veel standaard IT diensten (authenticatie, databases, webservers, office producten, fileservices, samenwerking middels bijvoorbeeld Teams, etc.) voor iedereen beschikbaar zijn. Zonder dat hier maatwerk aan te pas komt. Het is dus voor ieder bedrijf mogelijk om een deel van de IT infrastructuur af te nemen in plaats van zelf te bouwen en te onderhouden. Minder zorgen, meer flexibiliteit en meer schaalbaarheid. Dat zijn de kernwoorden als het gaat om overstappen naar Azure en Office 365. In hoeverre je als bedrijf meteen helemaal naar de Cloud kunt en of dat wel de meest handige oplossing is, hangt af van de applicaties en toepassingen die je gebruikt. Wellicht kan alles naar de Cloud, maar het zou ook kunnen dat het verstandiger is om een deel toch te laten staan, in een Hybride vorm dus.

Een standaard oplossing op maat

De route naar de Cloud begint bij het begin, bij de bestaande on-premises IT infrastructuur en applicaties dus. Door die eerst in kaart te brengen kan snel duidelijk worden op welke manier Cloud diensten optimaal gebruikt kunnen worden. Dat is voor ieder bedrijf anders. Advies en ondersteuning in die route, in welke vorm dan ook, wordt geboden door Sirrus! Als Microsoft Gold Partner en Cloud Expert hebben we hier ruime ervaring mee. Hierdoor kunnen we ook voor jouw bedrijf het maximale resultaat behalen.

Ook ontdekken wat Azure en Office 365 voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op!

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Bekijk het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden van Google.

Werken in de Cloud…

Je hoort er als ondernemer veel van. Weet jij eigenlijk wat het precies betekent? Nog niet? Doe dan de test en binnen 2 minuten weet je of jouw bedrijf profiteert van de Cloud!

Corno managed service provider

Naar de test