Support

Kan ik naar Azure migreren?

In onze vorige blog hebben we gekeken naar het migreren naar Azure, de verschillende doelen van zo’n migratie en het goed gebruik maken van de cloud mogelijkheden die Azure biedt. Maar er is nog veel meer te vertellen over een migratie naar Azure. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

  • Hoe ga je verbinden met Azure?
  • Welke cloud mogelijkheden kan ik gaan gebruiken?
  • Welke verschillende manieren en aanpakken van migreren kan ik toepassen?

De antwoorden op deze vragen bepalen mede hoe jouw migratie naar de cloud eruit gaat zien.

Verbinden met Azure

Om gebruik te kunnen maken van de cloud diensten die Azure levert, moet je er wel verbinding mee kunnen maken. Dit kan op meerdere manieren. De meest bekende is rechtstreeks via internet. Net zoals hoe iCloud of Google Photos werkt en hoe Software as a Service (SaaS) diensten zoals Salesforce en Exact Online werken. Maar niet elke bedrijfsapplicatie is al beschikbaar als SaaS dienst. Je hebt dan nog een server nodig en vaak een bijbehorende database.

Daarnaast en misschien nog wel belangrijker, de applicatie is vaak niet geschikt en veilig genoeg om via internet bereikbaar te zijn. Daarom is er vaak nog een verbinding met het datacenter nodig. Azure is ook een datacenter, maar dan door Microsoft beheerd. Hiernaar kun je verschillende verbindingen maken. Bijvoorbeeld een VPN (veilig, maar wel over internet) of een directe verbinding (niet over internet en hogere beschikbaarheid). Welke verbinding bij jouw bedrijf past, hangt van verschillende zaken af. Bijvoorbeeld het aantal kantoorlocaties je hebt, het aantal medewerkers, hoeveel dataverkeer er is en het aantal- en type applicaties. De conclusie is hierbij wel: een stabiele, betrouwbare en snelle verbinding met Azure en internet is noodzakelijk voordat je kan gaan migreren.

 Cloud mogelijkheden optimaal gebruiken

In onze vorige blog hebben we al aangestipt hoe je Azure het beste kan gebruiken. Vaak is het gebruik van de platform diensten efficiënter en flexibeler dan deze zelf op te (laten) bouwen en te (laten) beheren. Voorbeelden van platformdiensten zijn een web platform (Azure App Service) of een database platform (Azure SQL). Daarbij worden regelmatig nieuwe mogelijkheden toegevoegd aan deze platformen, wat ook weer nieuwe kansen kan betekenen voor jouw IT omgeving.

Als we dit vergelijken met de auto industrie, dan kan je Azure vergelijken met een Tesla. De Tesla is een rijdend platform, waar regelmatig nieuwe features en updates voor uitkomen. Hierdoor kan de bestuurder steeds makkelijker en veiliger in zijn auto rijden. Zo is het ook met de platformen van Azure, ze worden steeds beter, veiliger en uitgebreider. Dit is anders met de traditionele auto’s, deze configureer je 1 keer voordat je hem besteld en met de bestelde configuratie moet je het de hele looptijd van de auto doen.

Migratie aanpak kan verschillen

De migratie naar Azure kan op verschillende manier aangepakt worden. Een vaak gebruikte aanpak is om alles 1-op-1 over te zetten naar Azure. Dit is een snelle manier en er kan van een aantal mogelijkheden van Azure gebruik gemaakt worden: servers kunnen verkleind en vergroot worden, als de belasting hierom vraagt. Ook kunnen servers uitgezet worden als ze niet gebruikt worden, bijvoorbeeld in de avond en nacht. Maar als de applicaties die erop draaien hier niet goed mee omgaan of hier niet geschikt voor zijn, kan je geen gebruik maken van deze flexibiliteit en kan Azure ook duurder zijn.

Een andere aanpak is om per applicatie te bepalen wat de beste oplossing is in Azure of algemener in de cloud. Dit noemen we ook weleens de applicatie architectuur aanpassen. Het kan zo zijn dat een software bedrijf in de tussentijd zijn applicatie aanbiedt in de cloud, de eerder genoemde Software as a Service (SaaS). Dan hoeft de server niet naar Azure toe en is het vaak een kwestie van de gegevens omzetten naar de cloud variant en mogelijk wat koppelingen met andere applicaties aanpassen.

Een andere oplossing kan zijn om de applicatie aan te passen zodat deze op één van de eerder genoemde Azure platformen kan draaien, bijvoorbeeld een web applicatie omzetten naar het web platform Azure App Service. Soms kan het ook voordelen bieden om afscheid te nemen van bepaalde applicaties, omdat er soortgelijke functionaliteit wordt aangeboden vanuit Azure of door te kiezen voor een SaaS applicatie. Zo is het migreren naar de cloud dus op verschillende manieren mogelijk, elk met zijn redenen en om optimaal van Azure gebruik te maken.

Ben ik er klaar voor?

Schrikt het je af, al die termen en afhankelijkheden? Niet nodig! Voor specialisten zoals Sirrus zijn cloud migratie trajecten dagelijkse kost. We beginnen met een inventarisatie. Over al die termen en afhankelijkheden hoef jij dus niet na de denken. Dat doen wij voor je. Na deze inventarisatie weet je precies waar je aan toe bent en je zit nergens aan vast. Je weet waar je staat en wat Azure jou gaat opleveren. Bij een Microsoft Gold Partner weet je zeker dat je geld gaat besparen.

Misschien vraag je je af hoe het zit met het onderhoud en beheer van de Azure omgeving, wanneer je er applicaties naartoe hebt gemigreerd ? Daar hopen we volgende week in een nieuwe blog meer over te vertellen. Wil je deze niet missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Wil je meer weten hoe jouw bedrijf gebruik kan gaan maken van Azure? Neem dan contact met ons op voor een afspraak om al je vragen beantwoord te krijgen!

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Bekijk het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden van Google.