Support

Hoe migreer ik naar Azure?

In onze blogserie Starten met Azure hebben we gekeken wat Azure is, waarom je Azure zou moeten gebruiken, wat het kost en waar je het kan kopen. Je wilt nu aan de slag met Azure, maar hoe vervang je je eigen servers door Azure? Hier gaan we vandaag naar kijken. Verwacht geen technisch stappenplan, maar een helder verhaal voor beslissers.

Voordat je gaat migreren naar Azure moet je jezelf een aantal vragen stellen;

  • Wat is mijn doel van de migratie?
  • Wil ik alles of een gedeelte van mijn data/applicaties migreren?
  • Wanneer wil ik in Azure draaien?
  • Heb ik zelf alle kennis in huis voor een optimaal eind resultaat?

De antwoorden op deze vragen bepalen in grote mate hoe jouw verhuizing naar de cloud eruit gaat zien.

Doel van de Azure migratie

Het doel van organisaties om naar Azure te migreren kan verschillen. De ene organisatie wil niet meer investeren in nieuwe servers. De ander kiest voor flexibiliteit om dat het te maken heeft met seizoenspieken of onzekerheid over de toekomstige omvang van de organisatie. Weer een ander kiest om veiligheidsredenen voor Azure. Of wellicht om IT kosten te besparen. Ook de naadloze integratie met Office 365, Dynamics 365 en Windows Server kan een goede reden zijn om voor Azure te kiezen. Kortom; er zijn meerdere goede motieven om voor Azure te kiezen.

De scope van de migratie

De ene organisatie heeft te maken met afgeschreven hardware en wil niet meer investeren in nieuwe servers. Zo’n bedrijf kiest vaak voor een volledige migratie. Alles gaat naar de Microsoft cloud.

Een organisatie die juist flexibiliteit zoekt,  kiest wellicht voor een gedeeltelijke migratie. Het huidige datacenter kan namelijk ook uitgebreid worden met Azure. Dat wil zeggen; je eigen servers zijn vol en de uitbreiding vindt op Azure plaats. Er wordt in dat geval een koppeling gemaakt tussen je eigen serveromgeving en de Microsoft datacenters. Hierdoor hoef je geen nieuwe investeringen te doen in hardware en kan de bedrijfsgroei toch doorgaan.

Een andere reden om Azure te gebruiken kan het inbouwen van flexibiliteit zijn. Bijvoorbeeld om piekseizoenen op te vangen. Denk bijvoorbeeld maar aan een bol.com die in de decembermaand veel meer bestellingen moet verwerken. Is het efficiënt om capaciteit (hardware) in te kopen voor de piek? Je servers dus 11 maanden per jaar in de mottenballen te laten staan en er maar één maand optimaal gebruik van te maken? Bij Azure betaal je naar gebruik. In het voorbeeld van bol.com wordt er in december meer betaald aan Microsoft, maar in de overige maanden alleen wat dan nodig is.

Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld alleen de website in Azure te laten draaien. Of je belangrijkste applicatie, omdat die altijd beschikbaar moet zijn. Kortom, of je nu alles of een onderdeel naar Azure migreert, het kan allemaal. De weg er naartoe is wel verschillend.

Hoe Azure te gebruiken?

In eerdere blogs hebben we verteld dat het afnemen van virtuele machines in Azure niet altijd de beste keuze is. Vaak wordt er wel voor deze strategie gekozen. In vakjargon noemen we dit ook wel IaaS (Infrastructure as a Service). In veel gevallen is het echter efficiënter om gebruik te maken van PaaS (Platform as a Service). Hierbij neem je bijvoorbeeld een database af in plaats van een database server. Of je neemt een web applicatie af in plaats van een web server. Je hebt bij PaaS veel minder onderhoud, waardoor dit in de meeste gevallen goedkoper en efficiënter is.

Vaak zien we dat er voor een zogenaamde lift en shift migratie gekozen wordt. Dit betekent eigenlijk dat een (virtuele) server in je eigen datacenter opgepakt wordt, en één op één in Azure geplaatst worden. Je bent dan snel gemigreerd, maar je haalt niet alles uit Azure wat de techniek te bieden heeft. Vergelijk het met een auto aanschaffen. Als je een nieuwe auto gaat uitzoeken, dan vervang je de hele auto. Je koopt immers niet een nieuwe carrosserie, en houd de motor en het onderstel van je huidige auto. Dan lijkt het of je een nieuwe auto hebt, maar onderhuids is er niets nieuws aan. Met alle gevolgen van dien. Een nieuwe auto is over het algemeen betrouwbaarder en comfortabeler dan je oude (gerecyclede) auto. Zo is het eigenlijk ook met IT infrastructuur.

Als je snel over moet naar Azure omdat bijvoorbeeld je huidige servers zijn uitgevallen, dan kan het één op één overzetten een goede keuze zijn. In vrijwel alle andere gevallen is het beter om kritisch naar de omgeving te kijken en een specialist een schets te laten maken. Wij noemen dat ook wel de architectuur opnieuw vormgeven. Terug naar de tekentafel dus. Dat klinkt als veel werk, maar voor een gecertificeerde specialist valt dat wel mee. En omdat je gebruik gaat maken van alle moderne functionaliteiten is de nieuwe omgeving ook nog eens effectiever en veiliger.

Kennis

Het veranderen van de zogenaamde IT architectuur vraagt om nieuwe kennis. Onze partner Didacticum kan je huidige IT’ers opleiden. Mocht dit niet relevant zijn, dan kunnen wij van Sirrus de migratie voor je uitvoeren en desgewenst ook het beheer overnemen als managed service provider. Wij beschikken immers over alle ervaring op het gebied van Azure migratie en implementaties. We zijn niet voor niets Microsoft Gold Partner. Onze medewerkers zijn getraind en gecertificeerd om de omgevingen van klanten zo efficiënt en zo veilig mogelijk in te richten.

Over het migreren naar Azure valt nog veel meer te vertellen. Wellicht vraag je je af hoe het zit met je internet verbinding en je beveiliging? Daar hopen we volgende week in een nieuwe blog meer over te vertellen. Wil je deze niet missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Wil je meer weten hoe jouw bedrijf gebruik kan gaan maken van Azure? Neem dan contact met ons op voor een afspraak om al je vragen beantwoord te krijgen!

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Bekijk het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden van Google.

Werken in de Cloud…

Je hoort er als ondernemer veel van. Weet jij eigenlijk wat het precies betekent? Nog niet? Doe dan de test en binnen 2 minuten weet je of jouw bedrijf profiteert van de Cloud!

Corno managed service provider

Naar de test